Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 augusti, 2022 - 22:00Uppdaterad: onsdag, 31 augusti, 2022 - 22:00

Brist på vårdpersonal inom äldreomsorgen

Bristen på vårdare inom äldrevården och KST, kommunernas socialtjänst, bedöms vara alarmerande stor. Detta enligt en insändare med tolv underskrifter där förste undertecknare är Stefan Simonsen, vikarierande förbundsdirektör vid Oasen boende- och vårdcenter.

Han beskriver det som en fortsatt tung situation inom äldrevården trots att vi är i efterdyningarna av covid-19.

- Sjukfrånvaron är hög på de flesta äldreboenden på Åland. De gör att de som är på arbete får det tyngre, då de får ta flera pass för att hjälpa till situationen och det blir en ond cirkel, säger Stefan Simonsen.
En lösning som han ser är att man centraliserar institutionsvården inom äldrevården som i dagens läge är väldigt vårdtung.
- Det skulle hjälpa många äldre sjuka som behöver vård 24 timmar om dygnet att satsa på att ha äldreboenden med olika nivåer av demensvård och effektiverade serviceboenden, säger Stefan Simonsen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »