Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 augusti, 2022 - 13:01Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2022 - 15:04
  • Vinnarna av Ålandspriset fr v Linnea Segersvärd, Tobias Braun och Emma Kraufvelin. Foto: Östersjöfonden.

Östersjöfonden delar inte ut ett av prisen

Östersjöfonden väljer i år att inte dela ut Lasse Wiklöf-priset eftersom de anser att ingen nordisk politiker lever upp till kriterierna att få priset.

Östersjöfonden delar årligen ut Lasse Wiklöf-priset till en parlamentariker i de nordiska länderna som arbetar för att förbättra tillståndet i Östersjön. I år har Östersjöfonden inte hittat någon politiker som uppfyller det engagemang som efterfrågas.
– Ingen nordisk politiker lever upp till kriterierna för att få Lasse Wiklöf-priset i år, säger Thomas Saurén, vd för Östersjöfonden.

Ålandspriset på 3.000 euro går i år till Emma Kraufvelin, Linnea Segersvärd och Tobias Braun från Godby högstadieskolas skolbespisning för deras engagemang för lokalproducerad och ekologisk mat.

Östersjöfondens huvudpris går i år till den danska Foreningen for skånsamt kystfiskeri, som belönas med 20.000 euro för sitt arbete för hållbart kustfiske.
Från och med i år delar Östersjöfonden också ut ett ungdomspris. Det går i år till Luisa Neubauer, klimataktivist och en av huvudorganisatörerna för Fridays for future. Det är för hennes engagemang för att förhindra fossila bränslen. Luisa Neubauer belönas med 5.000 euro. Hon ska skänka prispengarna till Fridays for future Mecklenburg-Vorpommern.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »