Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 augusti, 2022 - 09:49Uppdaterad: torsdag, 25 augusti, 2022 - 13:27
  • All fisk är slaktad och saneringsarbetet pågår i fabriken. Arkivbild.

Minus för Fifax första halvåret

Den landbaserade fiskodlingen Fifax redovisar ett rörelseresultat på minus 5,2 miljoner euro för det första halvåret 2022, vilket är liknande resultat jämfört med samma period i fjol.

I juni konstaterades fisksjukdomen IHN i anläggningen och det påverkar främst resultatet för hela året.

Omsättningen under perioden januari-juni steg med 300.000 euro till 900.000 euro jämfört med första halvåret 2021. Förlusten för perioden i år var 5,5 miljoner euro, det är 1,5 miljoner mindre i förlust än samma period året innan.

I och med att IHN-smitta konstaterades i anläggningen nollställs nu verksamheten och bolaget står inför en nystart, skriver vd Samppa Ruohtula i halvårsrapporten.

Det är ännu inte klarlagt hur smittan kom in i fiskodlingen och tidtabellen för när verksamheten kan börja igen är inte fastslagen. All fisk är slaktad och saneringen, som Livsmedelsverket beslutat om, pågår. Det är också myndigheten som tar beslut om när odlingen kan återupptas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »