Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 16:07Uppdaterad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 16:54
  • EU-domaren Allan Rosas pratade om Ålands särställning på Europaforum.

EU-domare: Ålands särställning bevaras

Den tidigare EU-domaren Allan Rosas anser att Ålands särställning är väl förankrad både politiskt, kulturellt och juridiskt i folks medvetande.

Det här säger han i en intervju med Åbo Underrättelser där han understryker att han tror att Ålands särställning också bevaras i det kommande Nato-Finland. Rosas var domare vid EU-domstolen i Luxemburg åren 2002-2019.

Han menar att Ålands särställning bekräftades i samband med att det finländska Natomedlemskapet blev aktuellt.
- Ingen av de nuvarande Natoländerna ställde heller några krav på att dess demilitarisering borde förändras. Också Svalbard har en särställning med en rysk bas, trots att Norge är en av Natos grundande medlemmar, säger Rosas.

Han säger att Ålandsprotokollet, som hör ihop med Finlands anslutningsavtal till EU, har samma ställning som EU:s grundfördrag, som binder alla EU-länder.
-  Det gör att Åland har en särställning enligt folkrätten och juridiskt sett är det inte lätt att rucka på den.

Allan Rosas deltar i dag i en paneldiskussion med rubriken Åland i Europa på Europaforum i Åbo.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »