Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 05:57Uppdaterad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 08:00
  • Det är inte bestämt när ärendet tas upp i tingsrätten. Arkivbild.

Tvist om fornminne till tingsrätten

En fastighetsägare i Långbersöda, Saltvik, har lämnat in en stämningsansökan till Ålands tingsrätt. Det är Arvid Mörn som yrkar på 60.000 euro i ersättning för att delar av ett område han äger inte går att använda på grund av fornlämning.

Mörn har byggnader på området och redan 2012 anhöll han om att få rubba fornminnet för att utföra grävningsarbeten i samband med skötsel och underhåll av de befintliga byggnaderna på tomten, uppförande av ekonomibyggnader och anläggande av en trädgårdsodling. Efter en behandlingstid på nästan sju år meddelade landskapet att skyddet av fornlämningen kan förorsaka markägaren oskäligt stor olägenhet till den delen det gäller grävningsarbeten som är nödvändiga för skötsel och underhåll av de befintliga byggnaderna på tomten. Men till övriga delar förkastade LR ansökan.

Enligt stämningsansökan kan Arvid Mörn bara nyttja området under de nuvarande byggnadernas livstid, därefter menar han att området blir värdelöst.

Han har låtit utreda hur detta påverkar fastighetens värde och har då fått uppgiften från fastighetsförmedlare att värdet reduceras med 60.000 euro.

Det är ännu oklart när Ålands tingsrätt tar upp ärendet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »