Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 maj, 2022 - 07:49Uppdaterad: tisdag, 31 maj, 2022 - 10:24

LR lämnar ut handlingar till Pedago

Efter tidigare avslag väljer landskapsregeringen att lämna ut ett antal handlingar till it-företaget Pedago.

En del av handlingarna begärde företaget ut för första gången 2016 och de rör den upphandling som Åda Ab i april i år fälldes för upphandlingsbrott för.

Landskapsregeringens nya beslut går i strid mot tjänstemannens beredning.

- Jag ansåg att det är något som är offentligt och som Pedago bör ha rätt att få ta del av. Sålunda lyfte jag det till plenum eftersom jag tycker det är en principiellt viktig fråga, säger näringsminister Fredrik Karlström.

Pedagos vd Peter Granholm tror att det faktum att företaget överklagat landskapsregeringens tidigare avslag till högsta förvaltningsdomstolen bidragit till den plötsliga vändningen. Ifall de från början fått de handlingar de begärt skulle Pedago och samhället i stort sparat både tid och pengar, menar han.

Samtidigt som tingsrätten dömde Åda för upphandlingsbrott förkastade de Pedagos miljonskadeståndsyrkande då man inte ansåg det säkert att företaget hade vunnit upphandlingen ifall den gjorts om. Pedago har ännu inte fattat beslut om huruvida de tänker överklaga domen, något de måste göra senaste den 9 juni.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »