Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 april, 2022 - 05:54Uppdaterad: torsdag, 28 april, 2022 - 12:42

LR: "Utred hur kommuner ska ersättas för flyktingar"

Landskapsregeringen vill att Undervisnings- och kulturministeriet utreder på vilket sätt staten kan ersätta de åländska kommunerna för de merkostnader som uppstår i samband med att massflyktsdirektivet började tillämpas.

EU beslutade den 4 mars att tillämpa massflyktsdirektivet med anledning av kriget i Ukraina. Det innebär bland annat att barn som anländer till Åland och vistas här tillfälligt har rätt till barnomsorg, förundervisning och grundskola och det är kommunerna som ska se till att det ordnas.
Avsikten från staten har varit att kommunerna ersätts till fullt belopp och det görs genom en ansökan till Utbildningsstyrelsens enhet för statsandelar. Men åländska kommuner får inte statsbidrag och nu vill landskapsregeringen få klargjort hur de åländska kommunerna ersätts.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »