Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 april, 2022 - 06:22Uppdaterad: måndag, 25 april, 2022 - 17:19
  • Den åländska ekonomin fortsätter återhämta sig. Arkivbild.

Tillväxten ökar, men hushållen ser negativt på ekonomin

Den åländska ekonomin fortsätter att återhämta sig under 2022 och 2023, men tillväxttakten minskar något, och hålls tillbaka av en stigande inflation.

Det kommer Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, fram till i sin konjunkturrapport, som publicerades under förra veckan.

- Jag tror man måste vänja sig vid att mat- och energipriserna förblir höga ett tag, och att man kanske måste använda sina besparingar. Men i det stora hela fortsätter Åland återhämta sig från pandemin, och eftersom vi drabbades hårdare än närregionerna ser man att tillväxten sker snabbare här, säger Robin Lähde, utredare på Åsub.

Näringslivets omsättning ökade med 14 procent under 2021 jämfört med 2020, men det hänger ihop med det stora tappet som skedde under pandemin. Kommunerna har klarat av pandemin bättre än vad som befarades, och arbetslösheten är snart tillbaka på normalnivå.

Samtidigt upplever de åländska hushållen sin ekonomiska situation som mer negativ, i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina, och pandemins effekter.
- Priserna stiger på särskilt mat och bränsle, sånt som inte går att bara välja bort, och det är något som händer globalt som vi här inte kan göra så mycket åt, säger Robin Lähde.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »