Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 april, 2022 - 06:19
  • Pernilla Söderlund ställde en fråga om barnrådgivningen i lagtinget. Arkivfoto: Rasmus Olin

Fråga om bristerna i barnrådgivningen i lagtinget

Personalbristen på barnrådgivningen på Ålands hälso- och sjukvård togs igår upp i lagtinget.

Liberalen Pernilla Söderlund framförde att åländska barn inte har tillgång till de lagstadgade hälsokontrollerna på grund av bristande resurser. Något som i sin tur hindrar hälsovårdare från att i god tid reagera på avvikelser och identifiera behov av särskilt stöd. Genom en skriftlig fråga ville hon veta vilka åtgärder landskapsregeringen tänker vidta för att lagkraven följs, en fråga som besvarades av social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

Hon konstaterade att Åland jämfört med riksgenomsnittet har fler hälsovårdartjänster, men att det finns ett missnöje inom rådgivningen och bland hälsovårdarna.

- Problemen är till stor del strukturella, och de bör lösas internt på ÅHS, sa hon.

Pernilla Söderlund menade i sin tur att det inte spelar någon roll hur många hälsovårdartjänster det finns ifall de förblir obesatta.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »