Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 april, 2022 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 19 april, 2022 - 22:35
  • Jörgen Pettersson. Arkivfoto Owe Sjöblom.

Utskott vill snabba på utvecklingen av vindkraft

Finans- och näringsutskottet vill  se en snabb utveckling av vindkraften på Åland. Det framgår av utskottets betänkande om utbyggnaden av vindkraft.

Utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) säger att man bör ta in privata aktörer i ett tidigt skede för att öka takten.
- Men det ska göras på ett sätt som gör att alla ålänningar kan känna sig delaktiga i utvecklingen av vindkraften, säger Jörgen Pettersson.

Enligt betänkandet skulle en fullskalig utbyggnad av en havsbaserad vindkraft i elproduktion motsvara 40-50 procent av Finlands nuvarande totala behov av elenergi.

Av Finans- och näringsutskottets betänkande framgår att fastighetsskatteintäkterna från vindkraftverk är en betydande inkomstkälla i Finland. För landskapsregeringen skulle utarendering av etableringsplats kunna utgöra en väsentlig inkomstkälla.

- Målet är att vi ska bygga storskalig vindkraft på Åland och inom 10 år bör det första vindkraftverket och gärna en park vara igång. Det säger Jörgen Pettersson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »