Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 april, 2022 - 16:10Uppdaterad: torsdag, 7 april, 2022 - 17:14

Tingsrätten dömer Åda för upphandlingsbrott

Tingsrätten ger it-bolaget Pedago rätt i målet mot Åda Ab.
 

I sin dom fastslår tingsrätten att Åda agerat i strid mot lagen om offentlig upphandling genom att ändra villkoren i ett ingånget ramavtalet, vilket lett till att ramavtalet använts för att förhindra och begränsa konkurrensen.

Pedago och företaget Abilita deltog 2014 i ett förfarande i samband med att Åda ville upphandla ett LPA-system, det vill säga ett it-system för löne- och personaladministration, men Pedago drog sig senare ur upphandlingen då man uppfattade att Åda ställde för stora krav.
När Abilita senare inte kunde leverera ett system som levde upp till avtalet skrevs ett tilläggsavtal, vilket Pedago menat att varit lagstridigt och förhindrat konkurrensutsättning.

Tingsrätten ger Pedago rätt, men förkastar företagets skadeståndyrkande på 2,6 miljoner euro, då man inte anser det vara säkert eller sannolikt att man skulle ha vunnit en ny upphandling om en sådan hade inletts.
I domen åläggs parterna även att betala sina egna rättegångskostnader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »