Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 april, 2022 - 22:00Uppdaterad: onsdag, 6 april, 2022 - 11:23

Ambulansvårdare utreds i samband med dödsfall

Landskapsregeringen utreder fortsatt den incident där en man i juni 2021 dog i polisförvar efter att ambulanspersonal som tillkallats då han tappat medvetande i sin tur tillkallade polisen.

-Jag kan bekräfta att vi utreder den delen av händelsen som rör de enskilda sjukvårdarnas agerande, vilket hör till vår behörighet men utöver det kan jag inte kommentera utredningen, säger landskapsläkare Knut Lönnroth. ÅMHM slutförde i februari en rapport som generellt gick igenom ÅHS och ambulanspersonalens arbetssätt och rutiner. Rapporten fann att rutinerna i stort var bra men innehöll vissa förslag till förbättringar. I tidigare uttalanden till media har en av de anhöriga till den man som avled sagt att det inte i första hand handlar om vilka riktlinjer som finns utan om de följs i praktiken.

-När det gäller en situation med ett dödsfall som lett till undersökningar från polisen och rättsmedicinen tolkar vi lagen som att det är Valvira som ska utreda det, menValvira har tolkat att vi har den behörigheten, säger Lönnroth.

Ärendet har skickats fram och tillbaka mellan Åland och riket.

-Det blir snårigt eftersom det har blivit så många olika myndigheter inblandade och det behöver det ofta vara i sådana här fall, men då vi gjort olika tolkningar av lagen har det uppstått olyckliga fördröjningar, säger Knut Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »