Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 april, 2022 - 15:38Uppdaterad: fredag, 1 april, 2022 - 16:19
  • Camilla Gunell är en av undertecknarna till motionen.

(S) lyfter energipolitisk strategi

Socialdemokraternas lagtingsgrupp har lämnat in en motion där de föreslår att landskapsregeringen överlämnar ett energipolitiskt strategidokument till lagtinget.

Socialdemokraterna skriver i motionen att på grund av klimatförändringarna och kriget i Ukraina så behöver landskapsregeringen lyfta energifrågorna, något man anser att regeringen inte gjort.
- I våra kringliggande länder har regeringarna tagit ställning till hur man avser hantera situationen medan vi på Åland hittills inte sett några beslut från landskapsregeringens sida, skriver de.

Man föreslår bland annat en inventering av vilka markområden som är lämpliga för storskaliga vind- och solparker, där man främst skulle använda redan exploaterade markområden.

Socialdemokraterna skriver även att landskapsregeringen borde utreda möjligheten om en bortbetalning av Kraftnät Ålands lån för Finlandskabeln. På längre sikt skulle det kunna sänka de fasta avgifterna för elkonsumenterna med 20-25 procent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »