Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 12:31Uppdaterad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 12:56

Ålandstorsken välmående trots levermask

- Torsken i Ålands hav ska vi vara extra rädda om då den är viktig för Östersjön då individerna är stora och fina och ger ganska mycket avkomma, säger Terese Berggren som är fiskeribiolog vid fiskeribyrån.

I mars 2020 påbörjade fiskeribyrån tillsammans med fem åländska fiskare ett ettårigt provfiskeprojekt. Syftet med projektet är att man vill veta mer om torskens välmående, vad det beror på och om det finns eventuella hot mot torsken.

- Det vi märkt under självaste provtagningen är att omkring 90 procent av torsken har levermask. Torsken i sig verkar inte vara särskilt påverkade av levermasken utan de blir fortfarande stora och fina kring Ålands hav. Men levermasken är ingenting som märks av som konsument med tanke på att torsken tillagas, säger Terese Berggren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »