Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 oktober, 2020 - 12:51Uppdaterad: fredag, 9 oktober, 2020 - 14:13
  • Christian Nordas vid Markusbölefjärden

Ny metod att dra ledning testas av Ålands vatten

Ålands vatten ska snart börja arbetet med att dra en ny vattenledning genom Markusbölefjärden, för att säkra vattenleverenserna norrut.

Det krävs mer vatten till bland annat Stallhagens nya produktionslinje, till större odlingar och till Havsvidden som snart ska kopplas på vattenledningen.

- Det är förmånligare att dra en vattenledning i vattnet då man slipper gräva. Det är tekniskt enklare och billigare att utföra, säger Christian Nordas som är vd på Ålands vatten.

Det som är nytt för Åland är att ledningen som dras består av 150 meter långa ledningsdelarna till skillnad från de tidigare ledningsdelarna på 28 meter som skarvades ihop oftare. Det innebär att det är färre svetsar och skarvar som är den känsliga punkten i en ledning.

- Det som är en risk med att anlägga en ledning i en sjö är att om det uppstår en läcka så ser man det inte lika lätt som på land. Men i och med att det är så få skarvar ska risken för ett läckage vara minimalt, berättar Christian Nordas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »