Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 oktober, 2020 - 12:12Uppdaterad: fredag, 9 oktober, 2020 - 14:16

Åsub förutspår 16-procentigt BNP-ras

Åsub förutspår att den åländska bruttonationalprodukten, BNP, kommer sjunka med 16 procent i år.

De skriver i en ny rapport att pandemin slagit mycket hårt mot hela världsekonomin men framförallt drabbas tjänste- och turismbaserade ekonomier såsom Åland. Restriktionerna är det största hindret för att ekonomin ska kunna återhämta sig, inflationen beräknas bli negativ och även om arbetslösheten inte är på 13 procent som i maj längre, så är utsikterna svaga. Den åländska industrin verkar inte som helhet drabbats så hårt av pandemin medan transportbranschen och hotell- och restaurangbranschen är bland de som drabbats hårdast. Åsub konstaterar att läget är mycket svårbedömt och i prognosen antar de att virusspridning och åtgärder kommer att fortsätta i varierande grad fram till att en medicinsk lösning stabiliserar läget under senare delen av nästa år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »