Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 april, 2020 - 06:23
  • Åda nämns som ett exempel där det är svårt att få ut dokument. Arkivbild.

Kritik mot ny offentlighetslag

Fokus på handlingars offentlighet snarare än dess hemliga status och tydliga tidsgränser är två nyheter när landskapsregeringen nu presenterar sitt förslag till ny offentlighetslag.

Det första förslaget som kom förra året fick skarp kritik från mediebolagen på Åland under den första remissrundan. Bland annat den upplevda nedprioriteringen av offentlighetsärenden fick kritik, liksom bristen på mekanismer för att tvinga landskapsägda bolag att redovisa sin användning av skattemedel.

Det nya förslaget, med ny remisstid fram till mitten av juni, har inte ändrats nämnvärt. Och just landskapsägda bolag är även fortsättningsvis omöjliga att granska rättvist – om man strikt går på skrivningarna i det nya förslaget.

- Det är helt omöjligt som det ser ut i dag att få insyn i till exempel Ålands digitala agenda, Åda, för man säger att man inte är en myndighet utan ett aktiebolag. Och ägarna har inte bestämt att bolag ska öppna sina handlingar för insyn. Man motiverar inte heller varför man inte har lyft den här problematiken, säger Annika Orre, journalist på tidningen Nya Åland med särskilt intresse för offentlighetsfrågor, i dag pensionär.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »