Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 oktober, 2011 - 12:54Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Odlade alger ska rädda havsmiljön

Finlands miljöcentral utreder nu om det är möjligt att minska näringsbelastningen i Östersjön genom att odla alger. Undersökningen ingår i ett internationellt projekt, där målet är att hitta nya sätt att förena ekonomisk verksamhet med en förbättring av havets ekosystem. Projektet inleddes i maj då man i Rimito och Tvärminne sänkte ner växtunderlag tillverkade av rep och nät som algerna i havet kan fästa sig vid och växa. När algerna växer binder de till sig näringsämnen i vattnet. När växtunderlaget tas bort följer algerna tillsammans med näringsämnena med, och vattnet rengörs lokalt. I projektet deltar alla länder som gränsar till Östersjön, utom Ryssland. I andra länder undersöker man avlägsnande av näringsämnen med hjälp av bland annat musslor och att samla vass, samt vågenergi och användning av vindparker.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »