Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 oktober, 2011 - 15:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Nya avdrag står kommunerna dyrt

1,6 miljoner euro - så mycket skulle de åländska kommunerna förlora ifall de ökade avdragsmöjligheter som regeringen Katainen föreslagit i statsbudgeten också tillämpas på Åland. Det handlar om höjningar av grundavdrag och arbetsinkomstavdrag i kommunalbeskattningen. Det säger Katarina Fellman på ÅSUB som på uppdrag av kommunförbundet gjort en bedömning av det ekonomiska läget framöver för kommunerna. I och med den nya kommunalskattelagen kommer ändrade avdragsregler i riket ändå inte längre automatiskt att gälla på Åland, utan från årsskiftet ska lagtinget aktivt ta beslut om att införa dem också här, liksom om hur kommunerna i så fall ska kompenseras. I riket kompenserar statsandelar kommunerna för inkomstbortfallet och ett liknande system vill kommunförbundet se här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »