Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 december, 2011 - 15:15Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Språkliga problem när<br>ålänningar får vård i riket

Språket är fortsättningsvis ett problem när åländska patienter får vård i riket. Det visar en färsk enkät som ÅHS har gjort. Syftet var att ta reda på patienters erfarenheter vad gäller resor, vård, bemötande och information. -Man har inte fått information eller blivit bemött på svenska eller så handlar det om att patienten känt att det inte är läge att ställa frågor om man vill ha reda på mer, helt enkelt för att personalen inte behärskar svenska, berättar Åsa Friman som är kvalitetssamordnare inom ÅHS. Överlag visar enkäten ändå att de svarande var rätt nöjda med bemötandet och vården utanför Åland . Medelvärdet för alla frågor där 1 var sämst och 5 bäst gav ett värde på 4, vilket är ett bra resultat. Akademiska sjukhuset i Uppsala klarade sig bäst i enkäten. Svarsprocenten var överlag rätt låg, totalt har 24 procent svarat på enkäten. I enkäten berörs inte vård utanför Åland när det gäller akutvård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »