Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 januari, 2012 - 10:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

"Ny bilskatt missar målet"

Statens ändringar av fordonsskatten och energiskatten missar målet, en bättre miljö med mindre koldioxidutsläpp från trafiken. Det anser motorbranschen på Åland som är kritisk till ändringen. Grundskatten höjs med i genomsnitt 50 euro per år, drivkraftsskatten för dieselbilar sänks med 18 procent, men samtidigt höjs skatten på dieselbränsle mycket mer. En dieseldriven bil har 25 procent lägre koldioxidutsläpp än en bensindriven bil. Anders Boström är ordförande i Motorbranschens organisation på Åland och han tycker att det finländska bilskattesystemet är svårt att förstå sig på för bilköparen. -Det är alldeles för komplext, vilket gör det svårt för bilköparen att ta ställning, säger han. Skattehöjningen på fordonsskattens grunddel sker om ett år efter ett års övergångstid, medan drivkraftsskatten på dieselbilar sjönk nu vid årsskiftet liksom höjningen av bränsleskatten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »