Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 mars, 2012 - 07:05Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Lågenergihus kan spara pengar

Bergkullastiftelsen bjöd i går kväll in allmänheten till ett informationsmöte om Passivhus. Föreläsare var arkitekterna Hans Eek från Alingsås, som också är en av grundarna av Passivhus, och Kimmo Lylykangas som är den finska representanten för företaget. Ett 40-tal personer kom till mötet. Passivhus kan beskrivas som ett svenskt lånenegikoncept för småhus och flerfamiljshus där man i stället för att värma upp husen med elektricitet sparar energi genom att isolera bättre och utnyttja naturlig energi i form av solvärme. Det gör man genom att montera solpaneler, använda avancerade ventilationssystem och noga utvalt placerade fönster. Anledningen till informationsmötet var att Bergkullastiftelsen planerar att bygga liknande hus på Bergkulla i framtiden. Exakt när bygget ska starta är inte bestämt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »