Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 juni, 2019 - 18:29Uppdaterad: måndag, 10 juni, 2019 - 18:30

Musslor inte alltid svaret

Musselodlingar har det senaste decenniet setts som svaret på två frågor: Vad kan man tjäna pengar på som lever i havet och inte rör på sig, och vad är det bästa sättet att rena havsvatten? Nu visar det sig att musslorna smutsar ned nästan lika mycket som de gör rent.

Musselodlingar är ett av förslagen för att förbättra miljön i Östersjön. Musslorna används för att fånga upp näring från havet och återföra den till land för att minska på övergödningen. Under det senaste åren har försök med musselodlingar som miljöåtgärd prövats runt om i Östersjön, bland annat på Kumlinge.

Men forskaren Nils Hedberg hävdar att det inte alltid fungerar. Musslorna producerar också en hel del avfall som bidrar till övergödning och syrefattiga bottnar. Å andra sidan borde österjömusslor kunna säljas som människomat eftersom den ofta blir godare än svenska västkustmusslor.

Redaktionen beklagar det bitvis dåliga ljudet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »