• extra stolar måste bäras in för att alla skulle få plats på självständighetsfesten
  • Ann-Gerd Steinby, ordförande för krigsveteranerna på Åland ledsgade publiken genom proghrammet tillsammans med Marc Svahnström, som läste ur Fänriks Ståls sägner
  • Moderatokören var en at tre medverkande körer
  • Olof Ehrencrona, svensk konsul på Åland höll ett personligt festtal
Veteranernas självständighetsfest fyllde stadshuset
Publicerad: torsdag, 7 december, 2017 - 11:40, uppdaterad: torsdag, 7 december, 2017 - 11:40

Självständighetsfest fyllde stadshuset

Extra stolar fick bäras in för att alla skulle få plats när Krigsveteranerna på Åland bjöd in till fest i stadshuset för att fira Finlands 100 år som självständig stat. festtalet hölls av den svenske konsuln på Åland Olof Ehrencrona, med egna familjerband till både Finland och krigsveteraner.

Krigsveteranernas ordförande Ann-Gerd Steinby var alldeles överväldigad över publiktillströmningen och i all hast fixades 100 kaffekoppar till så det skulle räcka till alla. Programmet var högtidligt med läsning ur Runebergs Fänrik Ståls sägner av skådespelaren Marc Svahnström som en röd tråd. Festtalet hölls av den svenske konsuln på Åland, Olof Ehrencrona som bl a konstaterade att Finland må ha förlorat fortsättningskriget rent militärt, men moraliskt utgick Finland ändå med segern. Vad som hade hänt om Finland inte hade förmått bjuda det hårda motståndet mot Stalins trupper kan vi ana sade konsuln och relaterade hur det gick för Estland. Tre olika körer bidrog med sång: Moderatokören, Vivakören och Mariehamnskvartetten och därtill sjöng både Sara Alm och Christian Juslin solo.Festen avslutades med unison sång - Ålänningens sång följt av Vårt land. Även om merparten av publiken tillhörde den äldre generationen fanns det i publiken också alldeles unga festdeltagare som tyckte det var självklart att fira Finlands självständighet.