• Krister Martell ( t h) och Ulf Johansson på backen när de passerade bron Puente Urquiza på väg till Rosario Argentina. M/S Fiskö november 1981. Bild: Bengt ”Bengan” Sundberg
Sjömanslivet ur en mässkalles synvinkel skildras i ny bok
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 11:40, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 11:40

Mässkallens sjömansminnen

Iakttaget från byssan är titeln på en nyutgiven bok av Krister A Martell där han redogör för sina minnen från tiden ombord på Gustaf Erikson-rederiets fartyg under 1970 och 80-tal, ur mässkallens pespektiv.

Mycket har skrivits om åländsk sjöfart genom åren men en bok som skildrar livet ombord ur just det här perspektivet, noterat av den som stod längst ned på den maritima rangskalan, saknas. Det var utgångspunkten för Krister Martells beslut att fylla den luckan genom att själv fatta pennan. På 350 sidor flyhänt text berättar han om sin egen väg ut på sjön som mycket ung, blott 16 år gammal med en termins studier på sjömansskolan i bagaget. Han skrivert om sjölivets hårda skola men också om galna upptåg, vilt festande och strapatsrika erfarenheter på ett undetrhållande sätt som ger också den mest inbitne landkrabba insyn i denna speciella värld. Många av hans arbetskamrater figurerar med namns nämnande i texten, också i mindre smickrande sammanhang men jag har skrivit som jag blivit uppmanad att göra: uppriktigt och ärligt säger Krister Martell.