Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 oktober, 2018 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 3 oktober, 2018 - 11:40
  • Intendent Graham Robins och antikvarie Kenneth Gustavsson

1918 - ett oredans år i fokus

En utställning över det turbulenta året 1918 ur åländskt perspektiv öppnar på torsdag på Ålands kulturhistoriska museum. Vi ville spänna över hela 1918, inte bara de inledande dramatiska händelserna under vintern och våren säger intendent Graham Robins.

Det är antikvarie Kenneth Gustavsson som har skrivit texterna och letat fram bildmaterialet till utställningen och det är just text och bild som utgör stommen - föremålen som illustrerar skeendena det här turbulenta året är få. Däremot har man i museets arkiv hittat teckningar gjorda av en tysk soldat som föreställer soldater ur alla de olika militära truppförband som förekom på Åland samtidigt - ryska, svenska, finska och tyska trupper, därtill rödgardister och de vita skyddskårerna. Vi har varit så fokuserade på händelserna under vårvintern att det bl a inte varit allmänt känt att de tyska slagskeppen faktiskt stannade kvar i åländsk hamn långt in på hösten och då också bedrev ett slags handelskrig runt Åland säger Kenneth Gustavsson. Spanska sjukan som kom i första världskrigets kölvatten hör också till berättelsen om detta oredans år i åländsk historia.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »