Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 november, 2017 - 11:40Uppdaterad: tisdag, 7 november, 2017 - 11:40
  • Rysslands konsul på Åland Mikhail Zubov

100 år sedan oktoberrevolutionen

Idag, den 7 november har det gått 100 år sedan oktoberrevolutionen i Ryssland då Lenin och hans bolsjeviker avsatte den provisoriska regeringen och tog över makten. I dagens Ryssland firas den här årsdagen endast av det kommunistiska partiet och dagen, som under den sovjetiska eran var årets stora högtid med parader och festligheter är numera en vanlig vardag. Om det som hände för 100 år sedan och hur man idag ser på sin historia i ett samtal med Rysslands konsul på Åland Mikhail Zubov.

Medan Finland firar sina 100 år som självständig stat under ett helt år passerar 100 års dagen av den här omvälvande händelsen i vårt grannland ganska obemärkt förbi. Att  bolsjevikerna tog makten och staten Sovjetunionen småningom bildades påverkade inte bara det ryska folket utan världen i stort påpekar konsul Mikhail Zubov men för det ryska folket var det en tragedi, isynnerhet under 1930-talets terror under Stalin. I dagens Ryssland vet många unga, de som är födda efter 1991 då Sovjetunionen upplöstes, knappt vem Lenin var säger han också, medan den äldre generationen har tvingats revidera allt de blivit fostrade med av historieskrivning. Ålands demilitarisering och konsulatets roll i dag diskuteras också.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »