• Krister Sund är evigt tacksam över att han gick och testade sig innan symptomen framträdde. Foto: Sara Lindroos.
Krister Sund berättar om sina erfarenheter av prostatacancer.
Publicerad: måndag, 23 oktober, 2017 - 17:37, uppdaterad: onsdag, 25 oktober, 2017 - 16:04

Nytt test för prostatacancer intresserar Ålands cancerförening

Ålands cancerförening vill gärna se att det nya prostatacancertestet STHLM3 tas i bruk på Åland. Föreningens vice ordförande Krister Sund är säker på att det skulle leda till att fler män går och testar sig.

Förra veckan belönades ett test som är framtaget vid Karolinska Institutet med ett innovationspris. Det är ett blodtest för att leta efter prostatacancer. Blodprovet kräver ingen biopsi av prostatan, en process som kan vara smärtsam. Biopsierna kan också innebära biverkningar som inflammation.

En person som själv har varit drabbad av prostatacancer är Krister Sund. Han är också viceordförande i Ålands Cancerförening och berättar om det samarbete som föreningen har inlett med Medimar angående det nya cancertestet STHLM3. I inslaget hör vi även urologen Esa Kähkönen vid ÅHS.

Från Medimars sida skriver man i ett mail att man i nuläget förs diskussioner mellan Ålands Cancerförening och Medimar om att kunna erbjuda PSA test för män i en särskild ålderskategori. Inledningsvis är det inte aktuellt med det så kallade Stockholm3 testet utan testen görs genom PSA provtagningar i enlighet med europeiska urologiföreningens rekommendationer.