• Infrastrukturminister Mika Nordberg, överkommissarie Lars-Ole Styrström, överkonstapel Eva Fellman, produktchef för fordonsförsäkringar Dan Sundström och trafiklärare Kai Spoof.
Debatt om lätta bilar i Åland idag
Så tycker ungdomar om lätta bilar.
Publicerad: onsdag, 6 februari, 2019 - 17:22, uppdaterad: onsdag, 6 februari, 2019 - 17:28

Lättbil förmodligen även på Åland

Sverige har haft sina A-traktorer sedan början av 60-talet; notoriskt trimmade sätt för unga att sätta hjul på livet. Nu kommer en modern variant på temat till Finland - och till Åland.

Konceptet, som föregåtts av ett massivt lagstiftningsarbete, kallas "lätt bil" och är en tilläggsklass till den vanliga traktorn. Med rätt tillstånd får man ett "T1" som klass i körkortet, och då får man köra en modern personbil som strypts till maxhastigheten 60 km/h. Körkortsåldern blir, åtminstone i Finland, 15 år.

För besväret får man alltså en helt vanlig personbil, komplett med ABS, antisladdsystem, deformationszoner och i förekommande fall också moderniteter som automatbroms - men som alltså inte går lika fort som en vanlig B-klassbil.

I Åland idags studio möttes trafikläraren Kai Spoof, försäkringschefen Dan Sundström och poliserna Eva Fellman och Lars-Ole Styrström. Lite senare i sändningen hör vi också infrastrukturminister Mika Nordberg.

Reporter för ungdomsinslaget under debatten var Ségo Rispal.