Litteratur

Åländsk författare överväger att polisanmäla SVT

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den Ålandsbördige författaren David Widlund överväger att polisanmäla SVT för upphovsrättsintrång. Det uppger han i en intervju med SVT Nyheter.

Litteraturdagarna ett ekonomiskt vågspel

Katarina Gäddnäs intervjuas av Eva Nyberg:
Litteraturdagarna är ett ekonomiskt vågspel för Föreningen Kulturfestival på Åland som i mars nästa år arrangerar dagarna i samarbete med bland annat stadens kulturförvaltning, Mariehamns församling, Emmaus och Ålands litteraturförening.

Litteraturdagsförfattare klara

Alex Schulman, Vigdis Hjort, Tuva Korsström, Anna Jansson och Mons Kallentoft är några av författarnamnen som är klara för nästa års upplaga av Mariehamns litteraturdagar.

Nya åländska böcker på kommande

I förlaget Schildts & Söderströms utgivningskatalog för våren 2019 återfinns flera åländska titlar.

Kulturdelegationen ordnar litteraturseminarium

En storsamling för alla som sysslar med litteratur på Åland ordnas av kulturdelegationen lördagen den 24 november.

Erlandsson dubbelnominerad till NR-pris

Gustaf Widén berättar varför man valt att nominera Erlandsson:
Karin Erlandsson är för sin bok Pärlfiskaren nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Uppdaterad: Pärlfiskaren belönas igen

Karin Erlandsson intervjuas av Eva Nyberg:
Karin Erlandssons barnbok Pärlfiskaren belönades med 16.000 euro ur Astrid och Bertel Appelbergs fond vid Svenska litteratursällskapets stora årshögtid i går.

Nordiska rådets litteraturpristagare till Mariehamn

Den danska författaren Kirsten Thorup som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2017 kommer till årets upplaga av Mariehamns litteraturdagar...

Utlåningen på stadsbiblioteket minskade

Utlåningen på stadsbiblioteket minskade under fjolåret med 11.000 titlar och det är vuxensidan som står för hela minskningen medan barn- och ungdomsutlåningen håller ställningarna. Det rapporterar kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg.

Deckare går hem hos ålänningarna

De mest lånade böckerna från Mariehamns stadsbibliotek hittills i år är deckare. Det berättar stadens kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg i ett pressmeddelande.

Gäddnäs bojkottar Göteborgs bokmässa

Efter många års medverkan som intervjuare på den stora bokmässan i Göteborg sällar sig Katarina Gäddnäs i år till skaran kulturarbetare som bojkottar evenemanget, med anledning av att den högerextrema tidskriften Nya Tider får delta på mässan.

Stipendier till åländska författare

Tre åländska författare finns bland de lyckliga mottagarna av de stipendier som den finländska biblioteksstipendienämnden nu har delat ut till...

Sidor