Publicerad: söndag, 26 september, 2021 - 19:21Uppdaterad: söndag, 26 september, 2021 - 21:37
  • Vahid Hambo var tremålsskytt redan efter åtta minuters spel. Foto: Hans Persson-Bru.

IFK vann med 4-2 efter galen halvlek

Fotboll: IFK Mariehamn vann med 4-2 över KTP efter en galen första halvlek på WHA i Mariehamn.

Mål i matchens första minut, hattrick av Vahid Hambo efter åtta minuter och fem mål i matchen efter 15 spelade minuter. Det hände mer under de första kvarten än vad det gör på en genomsnittlig ligamatch.

IFK Mariehamn fick en drömstart på den första halvleken, men höll ändå på att tappa 3-0 till 3-3. Stolpen och Oskari Forsman räddade IFK undan en fullständig kalldusch efter den inledande glädjeyran.

​​​​​Vahid Hambo gjorde sin första match från start sedan den 25 juli och tackade för förtroendet genom att göra tre mål på ofattbara åtta minuter.

1-0 kom efter ett flygande anfall där Hambo satte dit foten på Eero Tamminens vänsterinlägg, som i sin tur föregicks av en snygg genomskärare från Elias Mastokangas. Matchen var inte ens en minut gammal.

2-0 kom i den fjärde minuten när Hambo styrde in Mastokangas inlägg från högerkanten på volley. När IFK fick straff efter åtta minuter så landade en kort diskussion i att Hambo skulle lägga straffen, ingen annan spelare kändes hetare där och då.

3-0 kom efter en behärskad straff till vänster om målvakten som gick åt fel håll.

KTP reducerade genom Aleksi Tarvonen i den 14:e minuten och minuten därpå stod det 3-2 efter att Antti Mäkijärvi nickat in ännu en reducering.

IFK var skakade och satta under plötslig press. Men målvakten Forsman kunde avvärja avsluten och fick hjälp av sin högra stolpe när Tarvonen var nära att bli tvåmålsskytt i den 19:e minuten.

IFK återfann lugnet igen och hittade balansen i laget, men den första halvlekens sista chans gick till KTP som igen var nära att straffa IFK. 3-2 var siffror i underkant.

Den andra halvleken saknade verkligen inte chanser, även om den hade svårt att mäta sig mot de första sprakande 45 minuterna av matchen. KTP var nära att omgående sätta kvitteringen, men IFK skapade ännu fler lägen som kunde ha avgjort matchen.

En riktigt behaglig resa blev det ändå inte för hemmapubliken då IFK gav bort bollen onödigt ofta till gästerna i slutet av den andra halvleken. Segern kändes skör ända in i det sista när Tehe Olawale till slut kunde sätta 4-2 på ett friläge på stopptid.

Segern innebär att IFK Mariehamn slutar på nionde eller tionde plats i grundserien. Haka har ännu en match kvar att spela och kan lyckas klättra förbi IFK. KuPS vinner grundserien på samma poäng som HJK.