Publicerad: lördag, 22 oktober, 2022 - 20:13Uppdaterad: lördag, 22 oktober, 2022 - 21:32
  • ÅU tog både cupguld och ligabrons i år. Arkivfoto.

Åland United spelade hem bronset

Åland United slutar på tredje plats i Nationella ligan. Det står klart efter att laget spelade oavgjort, 2-2, mot PK-35 Vanda på bortaplan i den sista omgången.

Åland United behövde en poäng i den sista omgången för att hålla PK-35 Vanda bakom sig och ta hem bronset i ligan.

Första halvlek var trevande och man märkte från bägge lagen att det stod mycket på spel och ingen ville bjuda på någonting. Inga mål föll i den första halvleken.

I den andra halvleken skulle det öppna upp sig, speciellt då PK-35 Vanda var tvungna att gå för segern.

Hemmalaget gjorde också matchens första mål, ett skott från distans träffade stolpen och på returen kunde Wilma Forsblom stöta in 1-0.

Ledningen skulle dock inte stå sig länge. Tre minuter senare stormade Kit Loferski fram längs högerkanten, amerikanskan skulle skicka in bollen i straffområdet då den träffade en försvarares fot och seglade in bakom PK-35-målvakten Irea Virtanen Espejo.

Dryga tio minuter senare fixade Olivia Ulenius en straff och Loferski var säkerheten själv från straffpunkten. ÅU hade vänt matchen.

PK-35 Vanda försökte sedan komma tillbaka i matchen och skapade ett visst tryck. När klockan hade passerat 90 minuter sköt Netta Koso i ribban och bollen studsade olyckligt på Anna Westerlund och in i mål. Men närmare än så kom inte PK-35 Vanda och ÅU:s bronspeng var säkrad.

Bronset i årets liga är Åland Uniteds 16 nationella medalj sedan 2009.

Sedan tidigare stod det klart att KuPS vinner ligan och HJK tar silvret. ONS från Uleåborg får kvala mot PKKU från Tusby. NJS åker ur Nationella ligan och från division 1 stiger TPS från Åbo.