Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 januari, 2024 - 17:31Uppdaterad: onsdag, 31 januari, 2024 - 17:32
  • Arkivbild av M/S Ådan i Åva färjfäste.

”Vi vill hitta orsaker för entreprenören att göra mer vinst”

Billiga avtal men i gengäld en möjlighet för entreprenören att göra mer vinst. Det är orsaken till att landskapet står för reservdelskostnaderna i avtalet med EW Finland för trafiken Åva-Osnäs. Det säger Sten Schauman, upphandlare vid landskapets transporbyrå. 

I de äldre avtalsmodellerna tog entreprenören ett större ansvar genom att ta en större kostnadsandel för reservdelar. Båda landskapets färjor M/S Ådan och M/S Knipan har nu tvingats till reparationer på grund av frusna rör den här vintern i samband med att EW Finland har skött trafiken med dem på rutten Åva-Osnäs. Men ansvarsfrågan vad gäller skadorna på M/S Knipan är ännu inte färdigt utredda enligt landskapet. Det är alltså ännu inte klarlagt ifall det handlar om ett handhavandefel eller om det rör sig om ett fel som entreprenören inte kan rå för. Men tittar man till det nu gällande avtal som har tecknats med EW Finland för trafiken Åva-Osnäs så finns det enligt Sten Schauman inga orsaker för entreprenören att slarva med nödvändiga reparationer eller underhåll. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »