• Vart tar pengarna vägen? Finansminister Mats Perämaa fick den frågan när lagtinget inledde budgetdebatten. Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:58, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 17:02

Vart tar miljonerna vägen?

Vart tar pengarna vägen? Den frågan ställde flera av centerns lagtingsledamöter när lagtinget i dag inledde budgetdebatten.

 Frågan var ställd till finansminister Mats Perämaa, liberal. Han hänvisade till den så kallade PAF-snurran, alltså att penningautomatmedel som inte används ett år, återigen bokförs som intäkt i budgeten året efter. Det metoden att budgetera har nu landskapsregeringen skrotat. Men skatteintäkterna har från år 2016 till budgeterat nästa år ökat med 23 miljoner, och de är inga pengar från PAF-snurran, påpekade centerns Runar Karlsson. Enligt honom borde landskapet visa ett plus för nästa år. Men finansministern vidhöll att underskottet 2016 skulle ha varit ännu större om man budgeterat utan PAF-snurra.

Fler Nyheter

Josefin Sonck vann humorpris

Åländska komikern Josefin Sonck vann på fredagkvällen priset som Årets nykomling på Svenska Standupgalan.

1394 har förhandsröstat

1394 personer har förhandsröstat i presidentvalet vid postens förhandsröstningsställen i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö.

Geta tog fram åtgärdsplan för ekonomin

Nu har Geta tagit fram en åtgärdsplan för att balansera sin ekonomi.

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.

Elevassistenterna ökar

Skolpsykolog Johanna Welander intervjuas av Marika Kvarnström:
Enligt Ålands statistik och utredningsbyrå finns det 104 elevassistenter i grundskolan på Åland. Det är en ökning med elva assistenter från år 2014, då det fanns 93 elevassistenter i landskapet. Och en ökning med 20 anställda från år 2011.