• Vart tar pengarna vägen? Finansminister Mats Perämaa fick den frågan när lagtinget inledde budgetdebatten. Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:58, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 17:02

Vart tar miljonerna vägen?

Vart tar pengarna vägen? Den frågan ställde flera av centerns lagtingsledamöter när lagtinget i dag inledde budgetdebatten.

 Frågan var ställd till finansminister Mats Perämaa, liberal. Han hänvisade till den så kallade PAF-snurran, alltså att penningautomatmedel som inte används ett år, återigen bokförs som intäkt i budgeten året efter. Det metoden att budgetera har nu landskapsregeringen skrotat. Men skatteintäkterna har från år 2016 till budgeterat nästa år ökat med 23 miljoner, och de är inga pengar från PAF-snurran, påpekade centerns Runar Karlsson. Enligt honom borde landskapet visa ett plus för nästa år. Men finansministern vidhöll att underskottet 2016 skulle ha varit ännu större om man budgeterat utan PAF-snurra.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.