Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 juni, 2022 - 07:18Uppdaterad: måndag, 27 juni, 2022 - 07:52

Värmeböljan svår för äldre

THL varnar för värmebölja under de kommande dagarna, även på Åland.

Hettan är en hälsorisk speciellt för äldre och personer med kroniska sjukdomar. Inom stadens äldreomsorg har man tagit fram en handlingsplan specifikt för värmeböljor.

-Vi har ett speciellt system som är lite trögt. Vanligtvis fungerar det hyfsat bra men det blir väldigt belastat när det är en sån här värmebölja, säger stadens äldreomsorgschef, Evelina Grandell Rosenlund.

Evelina Grandell Rosenlund menar att det är väldigt viktigt att regelbundet observera de äldres tillstånd.

-Det är väldigt jobbigt för hjärtat till exempel. Man kan få svullnader, muskelkramper och till och med svimma om man är för varm, säger Evelina Grandell Rosenlund.

Stadens äldreomsorg har äskat om mer medel för att sänka temperaturerna, men det är ännu inte klart om man får tilläggsanslaget.

-Jag tycker det är viktigt att alla vet att vi jobbar mot sådana här saker och arbetar enligt alla riktlinjer som vi bara kan, påpekar Evelina Grandell Rosenlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »