Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 april, 2019 - 07:49
  • Kommundirektör Andreas Johansson motsätter sig skarpt det andra alternativet i förslaget. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Vårdö stoppar renovering av Strömsgården

Vårdö kommunstyrelse stoppar det pågående projekteringsarbetet för Strömsgården fram till dess att äldrelagen har slutbehandlats i lagtinget. Detta efter att landskapsregeringen gjort bedömningen att äldrelagen behöver kompletteras med kvalitetsbestämmelser och begärt in utlåtanden från kommunerna om två alternativ som presenterats.

Det första alternativet preciserar inte personaltätheten, medan det andra reglerar personaltätheten på vård- och äldreboenden till ett minimum av 0,7 arbetstagare per klient och dygn. Vårdö kommunstyrelse förordar starkt alternativ 1 med motiveringen att “de praktiska konsekvenserna av alternativ 2 skulle vara inhumant för kommunens äldre”. Vårdö ser flera möjliga scenarion, alla negativa, om alternativ 2 med reglerad personaltäthet lagstadgas. Ett av dessa är att kommunen tvingas höja inkomstskatten från 19 procent till 30 för att finansiera en dubblering av personalstyrkan. Kommundirektör Andreas Johansson skriver i beredningen att Vårdö har värdesatt äldreboenden och att man därför inte har byggt ut hemtjänsten. Med alternativ 2 och dagens skattenivå skulle fler äldre tvingas bo hemma med hemtjänst, vilket inte vore i linje med det faktiska vårdbehovet. Dessutom anser Andreas Johansson att det skulle innebära kapitalförstöring om halva Strömsgården skulle stå tom.

Vårdö kommunstyrelse stoppar nu den planerade renoveringen och utbyggnaden av Strömsgården då man anser att förslaget om äldrelag skapar ekonomisk osäkerhet.

 

 

 

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »