Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 december, 2022 - 12:27Uppdaterad: torsdag, 22 december, 2022 - 15:35

Uppgifterna om beskattning ska vara offentliga

Sedan skatteåret 2018 har höginkomsttagare kunnat begära att deras beskattningsuppgifter inte lämnas ut, men det är inte rätt enligt Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Skatteförvaltningen har tidigare tolkat att kunden på basis av EU:s allmänna dataskyddsförordning, GDPR, har rätt att invända mot att hens beskattningsuppgifter lämnas ut till medier, eftersom utlämnandet av offentliga uppgifter i elektroniskt format inte är en lagstadgad uppgift för Skatteförvaltningen. I fjol kom också den lägre rättsinstansen, Helsingfors förvaltningsdomstol, fram till samma ståndpunkt som Skatteförvaltningen.

Men enligt det nya avgörandet av högsta förvaltningsdomstolen har denna tolkning varit felaktig. Enligt domstolen har utlämnandet av uppgifterna blivit en del av Skatteförvaltningens etablerade verksamhet eftersom Skatteförvaltningen lämnat ut uppgifter elektroniskt på motsvarande sätt redan under flera års tid. Sålunda har det för Skatteförvaltningen uppkommit en lagstadgad förpliktelse att utarbeta den lista som medier bett om.

Den nya rättspraxisen börjar tillämpas på kommande utlämnanden av offentliga uppgifter, det vill säga kunderna kan inte längre invända mot utlämnande av sina uppgifter nästa år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »