Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 december, 2010 - 16:51Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Tvisten i Långbergsöda<br>går 20 år tillbaka i tiden

Historien bakom den uppmärksammade Långbergsödatvisten sträcker sig över 20 år bakåt i tiden. Senaste inslaget är det brev som 27 markägare i Långbergsöda och Tängsöda skrev till landskapsregeringen där de erbjuder sig att sälja sin mark och sina hus till landskapet. Det hela fick en nystart i oktober i år då museibyrån polisanmälde en markägare för att ha grävt upp sand på sin mark i Långbergsöda, mitt i den äldsta delen av en av Ålands äldsta stenåldersboplatser. Markägaren har brutit ett avtal från 1989 hävdar landskapsregeringen medan ägaren menar att avtalet inte längre gäller. Landskapets kulturchef Rainer Juslin tycker att frågan är mycket komplex, och att man inte påbörjar beredningen av frågan förrän efter nyårshelgen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »