Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 juli, 2012 - 08:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Tvist om rödmarkering av siken

Rödmarkerad sik upprör yrkesfiskare. I november i fjol rödmarkerade Världsnaturfonden, WWF siken i Östersjön med lokala variationer. Det betyder att organisationen rekommenderar att man inte fångar eller äter just den fisken. Det har resulterat i att handlare och konsumenter väljer bort sik och att priset på sik från den åländska kusten sjunkit drastiskt. Rödmarkeringen har förvånat Fredrik Lundberg, som är verksamhetsledare vid Ålands Fiskare. Han förstår inte rödmarkeringen. – Det finns inte få sikar i vattnet, det finns bra med sik. Men det som finns är brist på information, därför är siken rödmarkerad, säger Fredrik Lundberg. Inger Näslund är tillförordnad chef för vattenmiljöenheten vid Svenska Världsnaturfonden, och hon tycker att det är viktigt att tänka långsiktigt när det gäller fisket och fiskebeståndet så det blir balans mellan uttaget från havet samtidigt som man får en god ekonomi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »