Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 december, 2012 - 12:34Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:17

Tvist om Lumparlands yta

Hur stor är egentligen Lumparlands areal? Svaret på den frågan är av stor betydelse för kommunen, det kan betyda att kommunen nästa år förlorar 100.000 euro i landskapsandelar. Landskapsandelarna beräknas på antalet innevånare dividerat med arealen. Kommunen räknar arealen med en decimal, vilket ger 36,3 kvadratkilometer medan landskapet räknar med två decimaler och hävdar att Lumparlands areal är 36,25. Enligt landskapet beräkning hamnar Lumparland då i en annan klass och mister nästa år 100.000 euro i landskapsbidrag. Kommunen tänker ta strid för sin syn, men måste i nästa års budget räkna med minskade landskapsandelar. Det innebär att den kommunala verksamheten i Lumparland nästa år beräknas gå med ett underskott på 290.000 euro. Några stora investeringar finns inte i budgeten, men man planerar att bygga ut äldreboende Kapellhagen genom att bygga ihop de nuvarande byggnaderna och även bygga större gemensamma utrymmen. Men det är oklart om det bygget hinner starta nästa år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »