Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 oktober, 2010 - 07:39Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Tunnelundersökning blev JO-ärende

Vessingsboda fiskelag har klagat till justitieombudsmannen, JO, med anledning av de geotekniska förundersökningar för Föglötunneln som landskapsregeringen lät utföra sommaren 2007. Då detonerades cirka 13 kg dynamit för att mäta bergkvalitet utan att mark- eller vattenägare tillfrågades, med hänvisning till väglagens bestämmelser om förundersökningar. JO utreder nu om det här var korrekt enligt Finlands grundlag och har inledningsvis ställt frågor till den övervakande myndigheten på Åland, ÅMHM, som i sin tur ställt frågor till landskapsregeringen. - Det är bra att det blir prövat så vi får klara direktiv, säger Ian Bergström på trafikavdelningen. Det har varit praxis sedan 1957 att förundersökningar för vägbyggen kunnat göras utan att höra markägarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »