Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 oktober, 2023 - 07:04Uppdaterad: torsdag, 12 oktober, 2023 - 09:21

Tukes varnar för slitna hästbett

Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes, har fått flera anmälningar om hästarnas cylinderbett som har gått sönder vid användningen. Även allvarliga risksituationer och olyckor har inträffat när betten har gått sönder.

Tukes beslutade testa betten på marknaden och utreda om de har brister som äventyrar säkerheten. Enligt testerna konstaterades nya bett hållbara. Det lönar sig dock att hålla koll på bettens skick och sluta använda bett som är i dåligt skick. 

– När man använder ett cylinderbett, bör man se till att bettet rengörs noggrant. Problemet med cylinderbettet är att det är svårt att se in i cylindern och också rengöra den. Man kan även förebygga problemet genom att man inte låter hästen äta med bettet i munnen, säger överinspektör Kielo Kestinmäki vid Tukes.  
– Ett trasigt bett kan orsaka en allvarlig risksituation om bettet bryts till exempel vid en tävlingsprestation med högt tempo, fortsätter Kestinmäki. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »