Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 juni, 2023 - 13:10Uppdaterad: måndag, 12 juni, 2023 - 17:19

Tre havsörnar fälldes under skyddsjakten – avbröts i förtid då man misstänkte fågelinfluensa

Tre stycken havsörnar har skjutits under den skyddsjakt som pågått på Lågskär, meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande. Skyddsjakten avbröts sedan i förtid, eftersom man misstänkte att det förekom fågelinfluensa.  

Landskapsregeringen skriver att förutsättningarna för skyddsjakt uppfylldes den 21 maj och de följande dagarna sköts tre subadulta, alltså inte fullvuxna, havsörnar.  

Den 1 juni hittade man fem stycken döda ådor vid Lågskär och eftersom ett omfattande utbrott av fågelinfluensa observerats runt Stockholm valde man att avbryta skyddsjakten. Man kunde inte hitta fågelinfluensa i de undersökningar som gjorts, men enligt landskapsregeringen är det frågan om något som drabbat fåglar vid Lågskär som orsakat fågeldöd.  

Enligt pressmeddelandet har erfarenheterna från skyddsjakten varit värdefulla och man skriver att det går att störa havsörnarna ordentligt genom skyddsjakt, vilket inte varit något man lyckats med genom andra sorters försök till störningar.  

Landskapsregeringens jaktförvaltare Robin Juslin gästar Ålands Radio klockan 15.30 under måndagen.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »