Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 oktober, 2023 - 06:22Uppdaterad: lördag, 7 oktober, 2023 - 00:52

THL: Var femte finländare har tvingats spara in på mat, läkemedel eller läkarbesök

Allt fler finländare har svårt att få pengarna att räcka till för sina grundläggande behov. Det visar Institutet för hälsa och välfärd THL:s befolkningsundersökning Hälsosamma Finland som utfördes under hösten 2022 och våren 2023. 

Jämfört med den föregående undersökningen från 2020 har försörjningssvårigheterna ökat i alla åldersgrupper men ökningen är tydligare bland kvinnor. 

23 procent av kvinnorna och 18 procent av männen har varit tvungna att göra avkall på mat, läkemedel eller läkarbesök på grund av brist på pengar. Försörjningssvårigheter är vanligast i yngre åldersgrupper. 

”Coronapandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt de stigande konsumentpriserna har säkert bidragit till att så många upplever att de har blivit tvungna att avstå från viktiga nyttigheter och tjänster i vardagen”, säger ledande forskare Laura Kestilä i ett pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »