Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 juli, 2022 - 05:51Uppdaterad: måndag, 18 juli, 2022 - 05:51

Svårt att engagera unga i politiken

Fler unga behövs i den åländska politiken, säger röster från flera partier.

- Har vi inte med de unga så får vi inte deras perspektiv på viktiga samhällsfrågor, säger Wille Valve, Moderaternas ordförande.

Den unga gruppen småbarnsföräldrar och de som gör karriär är särskilt utmanande att engagera.

- Det är en paradox som vi behöver lösa, att de inte har tid men behöver representation för att inte dåliga beslut ska fattas för dem, säger Wille Valve.

Hållbart Initiativ, som i lagtingsvalet 2019 hade störst andel unga bland sina kandidater, satsar på flera olika kanaler för att fånga in de unga.

- Det är viktigt att möta unga i deras forum och kanalisera in dem via frågor som engagerar dem. Det är ett tufft klimat i den politiska debatten på Åland, vilket kan vara ett hinder när man är ny i politiken, säger Erica Scott, talesperson för Hållbart initiativ.

Strategierna att engagera unga varierar mellan partierna. Moderaterna väcker som bäst liv i sin ungdomsgrupp, som varit vilande ett tag. Socialdemokraterna har ingen ungdomsgrupp utan vill integrera unga direkt i partiet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »