Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 april, 2023 - 17:23
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd fick ta emot kritik för förslaget till ny lag om studiestöd. Arkivbild.

Studiestödslag får hård kritik: ”Helt huvudlöst”

Landskapsregeringens förslag på ny studiestödslag fick i dag hård kritik i lagtinget – trots att många av förändringarna samtidigt välkomnas.  

Förslaget skulle bland annat innebära att fler får rätt till vuxenstudiepenning, en minskad studiepenning för gymnasiestuderande samt att inkomstgränsen för studerande höjs med 50 procent.  

Minskningen av studiepenningen motiveras med att gymnasieutbildningen från och med i höst ska vara avgiftsfri, men den förändringen kommer inte att hinna lagstadgas under den här mandatperioden. Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) sa att studiepenningen bör sänkas ytterligare när förändringen finns i lag – en ordningsföljd som fick Liberalerna att se rött.  

–Vi får ett glapp där vi får flera årskullar som antagligen får ett högt studiestöd och ett avgiftsfritt gymnasium – vad är det för rättvisa i det? Hur ska man se efterkommande generationer i ögonen? Jag tycker det är helt huvudlöst, sa Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren.  

Att inkomsttaket höjs välkomnas av lagtinget med undantag för Hållbart initiativ. Partiet anser att förändringen inte har motiverats samtidigt som landskapsregeringen inte har presenterat hur kostnadsökningen på cirka 450.000 euro årligen ska finansieras. De anser att det räcker med att inkomsttaket indexjusteras. 

- I finansiellt ansträngda tider ska vi vara mycket försiktiga med kostnadsökningar, sa Simon Holmström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »