Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 juli, 2022 - 06:31
  • Psykologistuderande Julia Danielsson gör studie om psykiatripatienters upplevelser av bemötande. Foto: Elin Johansson.

Studie om psykiatripatienters upplevelser av bemötande

Psykiatripatienters upplevelser av bemötande inom hälso- och sjukvården på Åland är fokus för en pågående studie, som utförs på uppdrag av Ålands Ombudsmannamyndighet under sommaren.

Flertalet studier från andra delar av världen visar att det finns problem med hur psykiatripatienter bemöts inom vården. Julia Danielsson, som är psykologistuderande i Glasgow och högskolepraktikant på Ombudsmannamyndigheten, är den som ska göra studien.

- Bemötandet kan ha en stark påverkan på patientens vårdprognos och tillfrisknande. Vi vill identifiera om det finns brister, och i så fall vad man skulle kunna förbättra, säger Julia Danielsson.

I studien intervjuas omkring 10 psykiatripatienter om sina upplevelser och resultaten sammanställs i en rapport som publiceras av Ombudsmannamyndigheten under hösten. Julia Danielsson uppmuntrar patienter inom psykiatrin som vill delta i studien att ta kontakt. Mer information finns på Ombudsmannamyndighetens hemsida ombudsman.ax.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »