Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 november, 2022 - 21:45Uppdaterad: tisdag, 22 november, 2022 - 21:45
  • Katrin Sjögren, Eva Biaudet, Mari Holopainen, Satu Hassi och Mats Löfström. Foto: Johan Ågren.

Stora utskottet besökte Åland

Satu Hassi (Gröna), Eva Biaudet (SFP) och Mari Holopainen (Gröna) var medlemmarna från stora utskottet i Finlands riksdag som gästade Åland under tisdagen.

De fick träffa flera beslutsfattare och mötena under dagen handlade bland annat om utvecklingen av självstyrelsen, Ålands roll i Finlands EU-beslutsfattande och Nato.

En fråga som är stor på Åland, men inte på fastlandet enligt utskottet, är att det åländska smittskyddet saknar en laglig grund efter årsskiftet. Landskapsregeringen och riksregeringen måste innan dess hitta en lösning på hur smittskyddslagstiftningen ska anpassas till Åland. Ordförande för stora utskottet, Satu Hassi, var inte medveten om problematiken innan resan till Åland, men hon tycker att det är en lagteknisk fråga, mer än en politisk fråga.

- Det är ett praktiskt problem. Förstås måste man hitta en fungerande lösning som inte leder till motstridig legislation, säger Satu Hassi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »