Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 december, 2017 - 06:16Uppdaterad: fredag, 22 december, 2017 - 07:13
  • Näringsminister Camilla Gunell har godkänt förändrade stöd till näringslivet. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer

Stöden till näringslivet ändras

Åldersgränsen på 60 år för en enskild näringsidkare tas bort och företag i Mariehamn likställs med företag på landsbygden när det gäller hur mycket investeringsstöd de kan få. Det är två av de viktigaste förändringarna som landskapsregeringen gjort i sina principer för stöd till näringslivet.

Näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat, godkände förändringarna i går och hon säger att valet att likställa stadsföretag med företag på landsbygden handlar om rättvisa.

- Nu får till exempel företag i Mariehamn och Jomala båda 20 procent i stöd när de gör investeringar. Det är inte vettigt att ha någon skillnad längre, det ska inte spela någon roll på vilken av sida av stadsgränsen företagen ligger, säger hon.
Skärgårdsföretagen är fortfarande berättigade till mer stöd, och det tycker Gunell är skäligt.

Bland övriga förändringar finns bland annat att investeringsstöd inte beviljas retroaktivt, att investeringsstöd endast ges för nybyggnation och inte för renovering av stugor när det gäller logiverksamhet inom turismsektorn, och att en standardförhöjning av hotell, B&B, gästhem och pensionat också kan räknas som en investering om standardförhöjningen samtidigt innebär en utökning av den befintliga logikapaciteten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »