Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 november, 2020 - 06:12Uppdaterad: torsdag, 5 november, 2020 - 10:05
  • Mariehamn ifrågasätter systemet för samgångsstöd. Arkivbild.

Staden ifrågasätter samgångsstöd

I Mariehamns förslag till utlåtande över förslaget till lagstiftning om kommunstruktur och förändringar av kommunindelningen ifrågasätts systemet för samgångsstöd.

I förslaget från landskapsregeringen finns en grunddel till kommuner som går ihop och storleken varierar beroende på hur många kommuner som går samman. Utöver det föreslås den nya kommunen även få en tilläggsdel utgående från invånarantal. Det räknas ut i intervaller upp till 10.000 invånare. Om invånarantalet överstiger 10.000 bestäms samgångsstödets belopp utgående från ett invånarantal om 10.000 invånare.

Det här påpekar staden och skriver i beredningen att staden ifrågasätter vilka incitament det föreslagna systemet för samgångsstöd ger för kommuner att gå samman om invånarantalet skulle överstiga 10.000 invånare.
Stadsstyrelsen ska diskutera frågan i dag torsdag och besluta hur utlåtandet till landskapsregeringen ska se ut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »